Halk Tv den Hazal Ocak’ın Haberine göre Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country, gündemden düşmüyor. Dün ise Eyüpsultan Kaymakamlığı, Göktürk Kemer Country Site Yönetimi’ne bir ihtarname çekerek söz konusu arazilerde işgalci durumda bulunduklarını ve arazilerin boşaltılacağını duyurmuştu.Bugün sabah saatlerinde Kemer Country’nin girişi polis ve TOMA’larla kapatıldı. Sitenin tüm girişlerini kapatan polis, bölge sakinlerinin geçişine izin vermedi.
Siteye girmek isteyen bazı bölge sakinlerinin iki polis barikatı arasında kaldığı görüldü. Evine gitmek isteyen bölge sakinleri ile polis arasında kısa süreli gerginlik oluştu.
Siteye kepçeler girdi
Sitenin bazı bölümlerine kepçeler geldi. Bölge sakinleri ellerinde “Betona hayır”, “Adalet hemen şimdi” ve “Yeşilimize çökenlere geçit yok” dövizleri ile beklemelerini sürdürürken Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi ise sosyal medya hesaplarından destek için çağrıda bulundu.
Ne olmuştu?
Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirdi. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açtı.
Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi.
Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB’nin mahkeme kararı doğrultusunda ‘özel spor alanı’na almasına karşın imara açtı. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen “Rezerv Yapı Alanı” kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu.
Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen günlerde Emlak Konut’un “Emlak Konut Göktürk Toplu Konut Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığını duyurmuştu. Hazırlanan proje tanıtım dosyasında Ziraat Bankası’na ait 224 bin 381 metrekarelik araziye lüks konut ve villa olmak üzere 650 adet bağımsız bölüm yapılmasının planlandığı görülüyor. Bakanlık, geçen günlerde projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.