Sonbahar ve kış aylarında da aktif olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısı geldi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, yapılan son çalışmalarla Türkiye’de daha önce tespit edilmeyen kene türlerinin belirlendiğini açıkladı. Keskin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının sadece yaz aylarında değil, kenelerin aktif olduğu her mevsimde risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Keneler Sadece Yaz Aylarında Aktif Değil!
Kenelerin özellikle yaz aylarında daha aktif olduğu düşünülse de, son yıllarda yapılan araştırmalar, bazı kene türlerinin sonbahar ve kış aylarında da aktif olduğunu ortaya koyuyor. Doç. Dr. Adem Keskin, sonbahar ve kış aylarında da kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Kenelerle ilgili yeni bilgiler edindik. Türkiye’de kenelerin mevsimsel olarak yaz aylarında daha fazla görüldüğü doğru, ancak bazı türler sonbahar ve kış aylarında da aktif olabiliyor. Yaptığımız saha çalışmalarında bu durumu net şekilde gözlemledik” dedi.
Yeni Kene Türleri Türkiye’de Tespit Edildi
Keskin, son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’de daha önce hiç tespit edilmeyen bazı kene türlerinin varlığının belirlendiğini de sözlerine ekledi. Özellikle göçmen kuşlar üzerinden yapılan araştırmalarla, “Ixodes trianguliceps” adlı kene türünün Türkiye’de tespit edildiği ifade edildi. Ayrıca “Ixodes arboricola”, “Ixodes festai” ve “Ixodes eldaricus” türü kenelerin de ülkemize göçmen kuşlar ile geldiği belirtildi.
Kenelere Tür Tür Bakmak Önemli
Dünyada binden fazla kene türü bulunduğunu söyleyen Keskin, “Bunların 55’inin ülkemizde varlığı biliniyor. Özellikle göçmen kuşlar, keneleri uzun mesafelerde taşıyabiliyor. Türkiye’de yaygın olarak görülen ‘Hyalomma marginatum’ türü kene, Avrupa’nın orta ve kuzey kesimlerinde de tespit edilmiştir. Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde de bu türün varlığı bildirilmiştir” dedi. Keneler konusunda yapılan çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde devam ettiğini de vurguladı.
Cezayir Keneleri Üzerine Uluslararası Çalışmalar
Keskin, son yıllarda Cezayir keneleri üzerinde de çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, Türk, Amerikalı ve Cezayirli bilim insanlarıyla ortaklaşa yürütülen araştırmanın yayın aşamasında olduğunu açıkladı. Keskin, ayrıca, “Ülkemizde yeni bir kene türü tanımladık ve çalışmalarımız bu yıl içerisinde yayımlanacak” şeklinde konuştu.
TOGÜ’de Kene Araştırmaları Devam Ediyor
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yapılan kene araştırmalarının ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir yer tuttuğunu belirten TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, “Biyoloji bölümünde yapılan çalışmalarla, insanlardan toplanan 25 bin kene üzerinde detaylı incelemeler yapıldı. Bu çalışmalar sayesinde keneler ve taşınabileceği hastalıklar hakkında önemli veriler elde ettik” dedi.
Kenelere Karşı Alınacak Önlemler
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında yoğun olarak görülen kenelere karşı alacak tedbirlerin önemine vurgu yapıyor. Keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkları taşıyabileceği için, doğada yapılan faaliyetlerde uzun kollu giysiler giyilmesi, böcek kovucu kullanılması ve kenelerin vücutta kontrol edilmesi öneriliyor. Ayrıca, sonbahar ve kış aylarında da kenelere karşı benzer tedbirlerin alınması gerektiği hatırlatılıyor.
Sonuç Olarak
Türkiye’de sonbahar ve kış aylarında da aktif olabilen kenelere karşı dikkatli olunmalı ve yeni kene türlerine karşı daha fazla araştırma yapılmalıdır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar, bu türlerin tespit edilmesi ve hastalık risklerinin en aza indirilmesi adına önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Kenelere karşı daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiği aşikar.