Türkiye’de depremlerden ölenlerin sayısı 15.000’i geçerken öfke ve çaresizlik artıyor

Türkiye’de ve komşu Suriye’de meydana gelen bir çift büyük depremden ölenlerin sayısı 15.000’in üzerine çıkarken , hayatta kalanlar ve muhalif siyasetçiler hükümetin afet müdahalesinin hızından duydukları hayal kırıklığını dile getirirken Türkiye’de öfke ve umutsuzluk artıyor.

Hayatta kalanları bulma umudu azalıyor. Pazartesi günkü depremlerle yerle bir olan ilçe ve şehirlerde dondurucu soğuklar, uluslararası kurtarma ekiplerinin moloz yığınlarının altında insan kokusu algılayabilen teknik ekipman ve kurtarma köpekleriyle Türkiye’ye gelmesine rağmen olasılıkları artırdı.

Türkiye’deki depremleri 2005’te Keşmir’de on binlerce kişinin hayatını kaybettiği depreme benzeten Adıyaman’da Pakistanlı kurtarma ekiplerinin lideri Muhammed Farhan Halid, “Durum çok kötü” dedi. “Daha fazla kurtarma ve yardım gerekiyor.” Dedi.

Şimdiye kadar ölümlerin çoğuna neden olan Türkiye’de geçtiğimiz gün ölü sayısı 3 bin 500 artarak en az 12 bin 873’e yükseldi. Ancak, tüm mahallelerin harabeye dönmesiyle birlikte hasarın boyutu göz önüne alındığında, felaketin boyutu haftalarca netlik kazanmayabilir . Şimdiden, on yıldan fazla bir süredir dünyanın en ölümcül deprem felaketi olarak yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü en büyük depremin merkez üssü yakınlarına yaptığı ziyarette vatandaşları sabırlı olmaya çağırdı ve bir yıl içinde parçalanmış birçok ilçe ve şehri yeniden inşa etme sözü verdi. Ayrıca, Türk hükümetinin ailelere 10.000 Türk Lirası veya yaklaşık 530 $ teklif edeceğini, ancak bu yardımın zaman çerçevesi ve uygunluk kriterlerinin hemen netleşmediğini söyledi.

Sıcaklıkların bir gecede 20’lere düştüğü Türkiye’nin güneyindeki Basın mensupları, hayatta kalanların yardım kuruluşları tarafından dağıtılan çadırlar ve battaniyeler için mücadele ettiğini gördü. Sevdiklerini kaybeden aileler, depremden günler sonra gelen ağır ekipmanlarla yardım almadan enkazı kaldırdı.

Suriye sınırının ötesinde, kurtarma çabaları , ülkeyi hükümet ve isyancıların kontrolündeki bölgelere ayıran bir iç savaşın artçı etkileri nedeniyle sekteye uğradı, ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri insani yardım teslimatlarının Perşembe günü Türkiye üzerinden bir koridor yoluyla devam edeceğinden umutlu. .

“Yolun açıldığını duyuyoruz. BM İnsani İşler Teşkilatı’nın Suriye Bölge Koordinatörü Muhannad Hadi, bir brifingde, “Umarım sınıra erişme olasılığımız var” dedi. “Yolun erişilebilir olması ve insanlara ulaşabileceğimiz konusunda bir umut ışığımız var.”

Suriye’nin hükümet kontrolündeki bölgelerinde, devlet medyası en az 1.262 kişinin öldüğünü ve 2.285 kişinin yaralandığını bildirdi. Asilerin kontrolündeki kuzeybatı Suriye’deki kurtarma ekipleri Perşembe günü erken saatlerde 1.900’den fazla kişinin öldüğünü ve 2.950 kişinin yaralandığını bildirdi; bu sayının önümüzdeki günlerde keskin bir şekilde artmasını bekliyorlar çünkü birçok aile enkaz altında kaldı.

Ankara daha önce felaketlerin ardından veya siyasi skandal veya huzursuzluk dönemlerinin ardından sosyal medya şirketlerine baskı yaptı. Erdoğan birkaç ay içinde bir seçimle karşı karşıya ve depremlerin ardından toparlanmak, onun yirmi yıllık iktidarının önemli bir sınavı olacak. Depremlerden önce bile ülke, tarihsel olarak yüksek enflasyon ve seçmenler arasındaki popülaritesini azaltan ekonomik zorluklarla boğuşuyor.

Rakip İyi Parti’yi (İYİ Parti) kuran sağcı siyasetçi Meral Akşener, sosyal medyanın vatandaşlar tarafından depremzedelerle ilgili haberlerin iletilmesi için hayati bir araç olarak kullanıldığı bir dönemde, sosyal medyaya yönelik bariz sansür olarak nitelendirdiği şeyi kınadı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kesintiyi teknik bir soruna bağlayarak, diğer sosyal medya sitelerinin de erişime açık olduğunu kaydetti.

Verified by MonsterInsights