Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nedeniyle 35 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti
Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’de yeniden artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, Sivas’ta trajik bir ölümle sonuçlandı. Zara ilçesinde hayvancılıkla uğraşan 35 yaşındaki Ç.K., kene ısırması sonucu gelişen hastalık nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
Keneden Bulaşan Hastalık Can Aldı
İki çocuk annesi olan Ç.K., vücuduna yapışan kene sebebiyle rahatsızlandı. Hemen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan kadın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan genç kadının cenazesi, yakınlarına teslim edilerek Zara ilçesi Ilıca köyünde toprağa verilecek.
KKKA’dan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler
Uzmanlar, özellikle tarla, orman, bağ ve bahçe gibi kene riskinin yüksek olduğu alanlarda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Riskli bölgelerde açık renkli ve vücudu tamamen örten kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı. Ayrıca, oturulacak yerlerde açık renkli örtüler kullanılması öneriliyor. Hayvanların üzerindeki kenelere ve hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle temas edilmemesi gerekiyor. Dönüşte vücut detaylı şekilde kontrol edilerek kene varlığı kontrol edilmeli.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?
Kene aracılığıyla bulaşan viral bir enfeksiyon olan KKKA, özellikle kırsal kesimlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Erken tanı ve hızlı müdahale hayati önem taşıyor. Hastalık; yüksek ateş, kanama, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor ve ölüm riski taşıyor.
Kaynak:Haber Merkezi