Antalya Kitap Fuarı Açıldı: İlber Ortaylı’dan Çarpıcı Turizm ve Kültür Açıklamaları
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İnsan Olmak’ temasıyla düzenlediği 14. Antalya Kitap Fuarı, Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, ve tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla açıldı. Fuarda kitapseverler hem kitaplarla buluştu hem de yazarlarla sohbet etme imkanı buldu. Etkinlikte konuşan Ortaylı, Antalya’nın turizm anlayışını ve kültür varlıklarının korunmasına dair eleştirilerde bulundu.
Kitap fuarının Antalya için bir gelişim olduğunu belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya’yı tam anlamıyla bir turizm merkezi olarak görmediğini dile getirdi. “Antalya, toplama bir şehirdir. Türkiye’nin dört bir yanından emekli veya sağlık nedenleriyle buraya yerleşen sakinler var. Burada onlara hitap edecek kurumlar olmalı. İnşallah bugünkü turizm anlayışından çıkar, az ama daha kaliteli bir turist kitlesini çekeriz” dedi.
Antalya’da bazı müteahhitlerin inşaat çalışmaları sırasında antik eserlerin tahrip edilmesini sert bir dille eleştiren Ortaylı, “Canı isteyen, inşaatını antik eserlerin üzerine çimentoyla döker. Ahlaksızlık ve para kazanma merakı herkeste var. Maalesef, Türkiye’nin kıyı bölgelerinde tarihi yapılar kontrol dışına çıkıyor, zeytinlikler bile inşaatlara kurban ediliyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki turist profilini beğenmediğini vurgulayan Ortaylı, ülkenin turistik yapısı konusunda, “Burası Yunanistan, İtalya veya İspanya değil. Bizim sahillerimiz kendi halkımıza bile yetmiyor. Bereketli topraklarımıza otel inşa edemeyiz, öncelikle kendi kendimizi beslememiz gerekiyor. Bizim antik tiyatro sayımız bile bu ülkelerden fazla ve bunların korunması için bilinçli bir kitle lazım” ifadelerini kullandı.
Kültürel çeşitliliği öven Ortaylı, Türklerin Farsça ve Arapça kelimeler kullanmasından utanılmaması gerektiğini belirtti. “Bugün safkan millet diye bir şey yoktur. Türkler, diğer kültürlerle kaynaşarak, örgütlenme yetenekleri ve taklit kabiliyetleriyle farklı bir yere sahip olmuştur,” dedi.
ABD’ye yerleşen bir üniversite rektörüne yönelik isim vermeden yaptığı eleştirilerle dikkat çeken Ortaylı, “ABD’ye göç eden bazı ‘hödükler’, kendilerini oraya ait hissetmeye çalışıyor. Örneğin bir rektör, Obama’nın siyahi halkının sağlık hizmetlerinden faydalanmasını istemediğini söylemiş. Bu hödükler daha yeni Türkiye’den gitmişken böyle konuşuyor,” ifadelerini kullandı.
Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde karşılaştıkları vize sorununa da değinen Ortaylı, “Yunanistan ve diğer Avrupa ülkeleri vize kısıtlamaları uygulayarak kendilerini korumak istiyor. Üç buçuk milyon Suriyeli Türkiye’de, bu da vize süreçlerini etkiliyor. Avrupa’ya gidip orada bir göçmen dalgası yaratmalarını kimse istemez,” diyerek düşüncelerini aktardı.
Antalya’daki Rus nüfusuna dair de eleştirilerde bulunan Ortaylı, “Antalya’da bir Rus Kültür Merkezi dahi yok. Sadece 35 bin Rus gelinimiz ve Türk-Rus çocuklarımız vardı. Ancak, 200 bin Rus Antalya için fazla” şeklinde yorumladı.