MODANIN GELECEĞİ YENİ MATERYALLERE EMANET

Elle’nin Haberine göre Geçtiğimiz aylarda yayıncılık dünyasinda bir ilke imza atarak 28 ülkede yayınlanan Elle edisyonlari olarak sayfalarımızda hiç bir şekilde kürke yer vermeyeceğimizi açıkladık. Birçok marka etik üretimi destekleyerek başta kürk olmak üzere hayvan derilerinide koleksiyonlarindan çıkartmaya hazırlaniyor. Bu yüzden doğa dostu alternatif materyallere yöneldigimiz bir dönem başladı. Laboratuvar ortamlarında hazırlanan maddelerden vegan derilere, endüstri kapılarını yeniliklere açtı. Eko girişimci ve biyo tasarımcı Ece Gözen’le gelecekte bizi bekleyenleri mercek altına aldık.

Sürdürülebilir olmak gündemimizdeyken, çevre ve dünyayı paylaştığımız tüm canlıların geleceği için tükettiğimiz ürünlerden vazgeçemiyorsak, belki de politik açıdan daha doğru olan materyallere yönelebiliriz! Vegan deriler ve mantarlarla başlayan modanın alternatif hammaddelere olan merakı son zamanlarda laboratuvarlara da kaydı. Bunun başlıca sebebi de tüketici tarafından gelen baskı. Üretimin bilimle buluşması bir canlının hayatını tehlikeye atmıyor, çok daha az su ve enerji tü- ketiminin gerçekleşmesini sağlıyor. Ancak bu süreç de aklımızda hemen birkaç sorunun belirmesine yol açıyor. Sistem çoklu üretim yapmaya ne kadar izin verecek, yani bu ne kadar sürdürülebilir bir yaklaşım? Örneğin bazı markalar tek bir ürün gamıyla başladı. Peki bir koleksiyonun tamamının bu şekilde üretilmesi mümkün olabilir mi? İkinci bir soruysa aslında tüm bunların gezegenimize ne kadar fayda sağladığı yönünde. Günün sonunda vegan olan materyalleri plastik ve sentetik olanla birleştiren marka ve tasarımcılar da var. Bu sorulara rağmen, söz konusu girişimlerin en büyük artısı artık üretim aşamasında hayvanların ölümlerine ve zarar görmelerine yol açılmayacak olması.

Modanın alternatife olan yatırımı Marni’den H&M’e, Gucci’den Stella McCartney’e kadar uzanıyor. Yazı da bu modaevlerinin buldukları yeni materyallerin ne olduklarına bakıyor.

Daha önce ELLE Style Awards’da Sürdürülebilir Moda ödülü kazanan Gözen Institute’un kurucusu ve CEO’su eko girişimci ve biyo tasarımcı olan Ece Gözen laboratuvarda gezegenimizi koruyan Xylozen isimli bir materyal geliştirdi. Bu madde yüzde 96 daha az su tüketimini ve sera gazı salınımını destekliyor, hayvan zulmünü engelliyor.

MEYVE KABUKLARINDAN KOLEKSİYONLAR YAPMAK
Bugün endüstri içinde üretilen kıyafetlerin yüzde 55’i polyester içeriyor. Onu naylon ve akrilik takip ediyor. Polyesterin üretimi için 330 milyon varil petrol kullanımı gerekiyor. Kering’in raporuna göre Balenciaga Ekim 2020’de sunduğu koleksiyonda sadece geri dönüştürülmüş, ileri dönüştürülmüş, organik ve sürdürülebilir olduğuna dair sertifikalarla onaylanan kumaşlar kullanmıştı. Kering 2025 yılına kadar karbon ayak izini azaltacağını açıkladığında bunu yerine getirebilmek için yenilikçi adımlar atmak zorundaydı. Şirketin daha önce yayımladığı raporda sürdürülebilirlik başkanı olarak Marie-Claire Daveu öncülüğünde inovatif hammaddeler konusunda çalışabilmek için laboratuvarlar da açmışlardı. Daha etik bir endüstri için sadece organik materyallerin kullanımı yetersiz kalıyor çünkü. Hermes, adidas ve Stella McCartney mantar bazlı materyaller üreten Bold Threads’le işbirliği içinde, Tommy Hilfiger Frumat adı verilen elma kabuklarından, Salvatore Ferragamo ise portakal kabuklarındaki liflerden eşarplar üretti. Kısacası hayat size portakal verdiğinde, ondan meyve suyu yapmak yerine yeni ürünler tasarlayabilirsiniz.

Verified by MonsterInsights