Metropollerin Örümcek Adamları: Endüstriyel Dağcılar Yükseklerde Nasıl Çalışıyor?

Endüstriyel Dağcılar, Yüksek Köprülerde Güvenli Bakım ve Onarım Gerçekleştiriyor

Başkentteki yüksek köprülerde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarında, iş makinelerinin ulaşamadığı bölgelere özel eğitimli endüstriyel dağcılar görev alıyor. Bu uzman ekip, zorlu şartlar altında köprülerin bakımını ve onarımını, mağaracılık ve tırmanış tekniklerini kullanarak yapıyor.

Endüstriyel dağcılar, halatlarla yüksek noktalara tutunarak, adeta “örümcek adam” gibi çalışarak bu kritik görevleri titizlikle yerine getiriyor. İşin en önemli yanı, dağcıların halat üzerinde güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gelişmiş donanım ve tekniklere sahip olmaları. Bu sayede, vinçlerin ve iş makinelerinin erişemediği alanlarda cam temizliği, LED montajı ve köprü restorasyonu gibi işlemler yapılabiliyor.

Endüstriyel dağcı Galiphan Atasoy, 4 yıl önce bu alanda eğitim alarak iple erişim teknisyeni olarak çalışmaya başladığını belirtiyor. Atasoy, yüksek köprülerde yaptıkları kumlama, astar ve boyama işlemleriyle ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Biz bu işi meslek olarak edindik. Kimileri bunu spor olarak yapıyor, kimileri de para kazanmak için. Ama biz bu alanın geleceği olan bir meslek olduğuna inanıyoruz.”

Yüksek noktalarda güvenli çalışma şartlarını sağlamak için, dağcılar, halatlar, emniyet kemerleri ve çeşitli tırmanış aparatlarıyla donatılmış durumda. Atasoy, “İniş ve çıkış aletlerimizle birlikte emniyet halatımız var. İpe sabitlenerek çalışıyor, hareket alanımızı genişletmek için bazı noktalarda aparatlarımızı kullanıyoruz. En önemli kuralımız ise aynı anda iki ipte olmak” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları da dağcıların çalışmasını denetleyerek, tüm güvenlik önlemlerinin alındığından emin oluyor. Atasoy, ayrıca işinin ruhuna özgürlük kattığını ve yüksekten korkanların bile güvenli bir şekilde bu işte görev alabileceğini vurguladı.

Endüstriyel dağcılar, yaz sezonunda yoğun bir tempoyla çalışırken, dağcılık becerilerini farklı alanlarda da kullanabiliyorlar.  Atasoy ,bu tarz riskli işlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için “Teknisyenlerimizi sürekli kontrol ediyor, kullanılan ekipmanların günlük kontrollerini sağlıyoruz. İki kişi çalışarak birbirlerini denetliyorlar ve bir gözcü de yukarıdan süreci izliyor” diye belirtiyor. Ayrıca, ağır ekipmanlar nedeniyle dağcıların çalışma süreleri iki saatle sınırlandırılıyor.

Endüstriyel dağcılığın, özellikle dağlık ve ulaşılması zor alanlarda bakım onarım ihtiyaçlarını karşılamak için kritik bir rol üstlendiği bir dönemde, bu alandaki uzmanlık, hızla artan bir iş gücü talebiyle destekleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir