Maymun Çiçeği Virüsünde Korkutan Artış: Ölü Sayısı 570’e Ulaştı



**Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Mpox Salgını Yayılmaya Devam Ediyor**

**Kinşasa -** Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) etkisini sürdüren maymun çiçeği virüsü (mpox) salgını, ölüm ve vaka sayılarındaki artışla endişe yaratıyor. KDC Sağlık Bakanı Roger Kamba tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının başından bu yana ülkede 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli vaka tespit edildi. Bu vakalardan 570’ten fazlası hayatını kaybetti.

**Salgın 17 Ülkeye Yayıldı**

Salgının Afrika genelinde hızla yayılmaya devam ettiğini belirten Kamba, mpox virüsünün şu ana kadar Afrika kıtasındaki 17 ülkeye yayıldığını vurguladı. Özellikle 15 yaş altı çocuklar ve genç nüfusun ciddi şekilde etkilendiğini ifade eden Kamba, ülkede Aralık 2022’de ilan edilen mpox salgınının hala kontrol altına alınamadığını belirtti.

**Bulaş Yolları ve Belirtiler**

Mpox virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerle doğrudan temas yoluyla bulaşıyor. Hastalığın yayılmasında virüsle temas eden vücut döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar ve havlular önemli rol oynuyor. Ayrıca, enfekte kişinin vücut sıvılarıyla temas da virüsün bulaşmasına neden olabiliyor.

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonu kaptıktan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme gibi semptomlarla kendini gösteren hastalık, ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara da neden oluyor.


**Tedavi ve Önlemler**

Mpox hastalığı için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar semptomların hafifletilmesinde kullanılıyor. Vakaların büyük bir bölümü hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. Ancak sağlık yetkilileri, özellikle çocuklar ve bağışıklığı zayıf bireyler için riskin yüksek olduğunu vurguluyor.

**DSÖ’nün İsim Değişikliği**

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında maymun çiçeği virüsüne yönelik ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle hastalığın ismini “mpox” olarak değiştirmişti. Salgın, özellikle Afrika’daki sağlık altyapısının yetersiz olduğu bölgelerde büyük bir tehdit oluşturuyor.

Uzmanlar, virüsün yayılmasını engellemek için hijyen kurallarına uyulması ve enfekte kişilerle temasın en aza indirilmesi gerektiğini belirtiyor. KDC’de sağlık ekipleri, salgını kontrol altına almak için yoğun çaba gösteriyor ancak kaynak yetersizliği ve bölgedeki çatışmalar bu süreci zorlaştırıyor.

Verified by MonsterInsights