Otoriter Belarus lideri Alexander Lukashenko Perşembe günü Ukrayna’yı geçen yıl Rusya’nın topyekun işgalini kışkırtmakla suçladı ve topraklarının savaş için hazırlık alanı olarak kullanılmasına izin vermesine rağmen Belarus’un “barışçıl bir ulus” olduğunda ısrar etti.
Ancak Minsk’teki bir basın toplantısında tipik olarak dolambaçlı açıklamalarda bulunan Lukashenko, Moskova’nın kendi birliklerini Ukrayna’ya göndermesi yönündeki her türlü baskısına bir kez daha direniyor ve bunu ancak ülkesine saldırılması durumunda yapacağını söylüyordu.
Lukashenko, Ukrayna ve diğer Batılı uluslara sert bir uyarı süsü verdiği yorumlarında şunları söyledi: “Sadece bir durumda Beyaz Rusya topraklarından Ruslarla birlikte savaşmaya hazırım: en az bir asker Beyaz Rusya’ya ayak basarsa halkımı öldür.”
Beyaz Rusya’ya saldırırlarsa, cevap anında verilecek” dedi. “Savaş tamamen farklı bir boyut kazanacak.”
Lukashenko’nun gazetecilerle yaptığı soru-cevap oturumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da yapacağı görüşmeden bir gün önce gerçekleşti ve sözleri, beklentileri ayarlamak ve Lukashenko’nun Ukrayna’da kendi kuvvetlerini konuşlandırması yönündeki bir talebi engellemek için stratejik olarak tasarlanmış olabilir.
Bir yıl önce, Beyaz Rusya’daki Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i feci bir şekilde ele geçirmek için kuzeyden Ukrayna’yı işgal etti. Bu birlikler geri püskürtüldü ve daha sonra Beyaz Rusya’ya kaçtı.
O zamandan beri, Rusya bir dizi savaş alanında yenilgiye uğradığı ve takviye gerektiren ağır kayıplar verdiği için, Lukashenko, Moskova ve Minsk’teki ülkeler arasında artan askeri işbirliğine ve tatbikatlara yol açan tatbikatlar dahil olmasına rağmen, savaşa katılmak için birliklerini göndermeyi teklif etmedi. Beyaz Rusya’da konuşlanmış daha fazla Rus askeri.
Lukashenko hükümeti, geniş çapta hileli olduğu düşünülen seçimlerde yeni bir dönem kazandığını iddia ettiği Ağustos 2020’den bu yana bir dizi Batı yaptırımıyla karşı karşıya kaldı. Belarus, ekonomik yardım ve güvenlik yardımı için büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı, ancak Lukashenko şimdiye kadar Putin’in dört Ukrayna topraklarının yasadışı ilhakı da dahil olmak üzere Ukrayna’daki hedeflerine ulaşmasına yardım etmek için kendi askerlerini feda etmeye isteksiz olduğunu kanıtladı.
Perşembe günü Lukashenko, Ukrayna’nın saldırıyı kışkırttığını söyleyerek savaş için Kiev ve Batı’yı suçlayarak Kremlin’i tekrarladı.
“Bu bir istila değil; Ukraynalı yetkililer bu operasyonu kışkırttı” dedi. “Rusya ile bir anlaşmaya varmış olsalardı, savaş olmazdı.”
Lukashenko, “İstila olmadı,” diye devam etti. Bunun Rusya’nın ve orada yaşayan Rus halkının çıkarlarının korunması olduğuna inanıyorum.”
Son haftalarda Kiev yetkilileri, Rusya’nın ABD ve diğer NATO ülkeleri tarafından Ukrayna’ya gönderilen silahların taşınmasını engellemek amacıyla muhtemelen daha batıya, Beyaz Rusya’dan bir kez daha saldırabileceği konusunda uyardılar.
Aralık ayında Belarus, Ukrayna’ya bir Ukrayna hava savunma füzesinin Belarus hava sahasına girdiği konusunda şikayette bulundu. Minsk, S-300 füzesini düşürdüğünü iddia etti. Olay, Rusya’nın Ukrayna’nın kritik altyapısını yok etme çabalarının bir parçası olarak Ukrayna’ya ağır bir füze yağmuru yağdırdığı sırada meydana geldi.
Lukashenko, ordusunun savaşa doğrudan dahil olmasına direnirken, Kiev’e sık sık sert tehditler savurdu. Ekim ayında, Ukrayna’nın “kirli elleriyle topraklarımızın bir metresine bile dokunmaması” konusunda uyardı.
Lukashenko ayrıca Batı’yı Ukrayna’daki savaşı körüklemekle eleştirdi ve Rusya destekli ayrılıkçı güçler ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkesi uygulamak için tasarlanan Fransa ve Almanya’nın sponsorluğunda 2015 Minsk Anlaşması da dahil olmak üzere bir dizi faktörü sıraladı. doğu Donbass bölgesi.
Lukashenko, Batı’nın çatışmanın sona ermesini istemediğini de söyledi. Basın toplantısında Batılı gazetecilere yönelik sözlerini yönelterek, “Bugün bu çatışmayı tırmandırıyorsunuz” dedi. ABD barış istemiyor” dedi. “Avrupa’yı büktüler ve ona istediklerini yaptırıyorlar.”
Lukashenko, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’yi de eleştirerek, “bağımsız bir politika” izlemesi ve kendisini ABD ve müttefiklerinden uzaklaştırması gerektiğini söyledi. Çok fırlatmalı roket sistemlerine atıfta bulunarak, “F-16’lar veya diğer bazı savaş uçakları, uzun menzilli MLRS istemek için Batı Avrupa’da koşmamalı” dedi. “100.000 ila 300.000 Ukraynalının ölmemesi için savaşı nasıl durduracağını düşünmeli.”
Lukashenko’nun üç saatlik basın toplantısı, ulusal ve uluslararası gazeteciler için Belarus’un Ukrayna sınırında düzenlediği basın turunun ardından ofisi tarafından “sürpriz” bir olay olarak gösterildi.
Ancak tüm bu sert konuşmaların ortasında Lukashenko, savaşa katılma konusundaki isteksizliğini yineledi. “Savaş istemiyoruz” dedi. “Siz oradan Beyaz Rusya’ya saldırmadığınız sürece, hiçbir şekilde askerimizi Ukrayna’ya göndermeyeceğiz. İşte cevabım. Uzun zaman önce verildi.”