Kalın Bağırsak Kanseri: Erken Teşhisle Hayat Kurtarabilirsiniz!

Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı: Erken Teşhisle Hayat Kurtarın

Mart ayı, ‘Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kabul ediliyor ve bu ayda uzmanlar, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile kanserin erken teşhisinin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kalın bağırsak kanserlerinin genç yaşlarda artış gösterdiğini belirterek, özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerin düzenli tarama testlerine girmelerinin önemini vurguladı.

Kolorektal Kanserlerin Artan Görülme Oranı

Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kalın bağırsak kanserlerinin dünya genelinde ve Türkiye’de yaygın olarak görüldüğünü söyledi. “Kolorektal kanserler, dünyada en sık rastlanan üçüncü kanser türüdür” diyen Tarım, hastaların çoğunluğunun 50 yaş üzeri olduğunu ve tanı geciktiğinde tedavi sürecinin daha zorlayıcı hale geldiğini belirtti. Erken evrede tespit edilen hastaların büyük bir kısmının başarılı tedavi süreci geçirdiğine dikkat çeken Tarım, “Kanser öncesi dönemde erken tespit edilen patolojilerle, kanser sıklığı ve buna bağlı ölümler büyük ölçüde azaltılabilir” dedi.

Tarama Testlerinin Önemi

Kalın bağırsak kanserinin erken tanısının hayat kurtardığını ifade eden Doç. Dr. Tarım, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen tarama programlarının, yaşam kalitesini artırdığı ve yaşam süresini uzattığına dikkat çekti. “Kalın bağırsak kanseri taraması dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile yapılmaktadır” diyen Tarım, 50 yaş üstü bireylerin her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmasının kritik olduğunu vurguladı.

Farkındalık ve Tarama Testleri

Farkındalık çalışmalarının, kanser taramalarının en önemli bileşenlerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Tarım, Mart ayının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kolorektal kanser farkındalık ayı olarak kabul edildiğini söyledi. Bu süre boyunca çeşitli etkinliklerle toplumda bu konuda bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır. 50 yaş ve üzerindeki bireylerin aile hekimlerine başvurarak tarama testlerini yaptırmaları gerektiğini belirten Tarım, “Tarama testleri düzenli yapılmalı ve farkındalık çalışmaları sürdürülmelidir” diye konuştu.

Genç Yaşta Kalın Bağırsak Kanseri

Beslenme alışkanlıklarının da kalın bağırsak kanserinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Doç. Dr. Tarım, posalı gıdaların az tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımı, işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketimi gibi faktörlerin genç yaşlarda kalın bağırsak kanserinin daha sık görülmesine neden olduğunu söyledi. “Büyük abdest sırasında kanama veya bağırsak düzensizlikleri gibi şikayetler, kalın bağırsak kanserinin belirtileri olabilir” diyen Tarım, bu tür şikayetlerin yaşanması durumunda hemen bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir