Kahramanmaraş’ta 7,4 ve Gaziantep’te 6,5 ile 6,4 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde ve Gaziantep’te büyüklükleri 7,4 ve 6,4 ile 6,5 olan depremler meydana geldi.

Güncel verilere göre, bugün Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde iki deprem meydana geldi. İlk deprem, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 4.26 saatinde 6,4 büyüklüğünde ve diğeri ise İslahiye ilçesinde 4.36 saatinde 6,5 büyüklüğünde oldu. Depremin en büyük büyüklüğü 6,6 olan 42 artçı deprem de meydana geldi.

Deprem sonucu 76 kişi hayatını kaybetti ve 440 kişi yaralandı. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana gibi çevre illerde de hissedildi. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak belirlendi ve afet grupları toplandı.

Dışişleri Bakanlığı, ERCC aracılığıyla kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısı yapmıştır. Bölgede koordinasyonu desteklemek için Kayseri Valisi Kahramanmaraş’a, Mersin Valisi Hatay’a, Mardin Valisi Gaziantep’e, Tunceli Valisi Adıyaman’a, Bingöl Valisi Osmaniye’ye ve Sivas Valisi Malatya’ya görevlendirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye gönderilen ekiplerin taşıması için 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri hazırlıklı hale getirilmiş ve arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye gönderilmiştir.

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, 7.4 büyüklüğündeki deprem sonucu oluşan zararın ciddi olduğunu ve şu an için yıkılan binalar ile ölü ve yaralı sayısını vermemizin mümkün olmadığını açıkladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından, “Büyük bir afetle karşı karşıyayız. Olay çok yeni, devletimiz sahada tüm imkan ve kabiliyetleriyle çalışıyor” dedi.

Başkan Güngör, herkese geçmiş olsun dileklerini iletti ve vatandaşlardan ricada bulundu: “Kalabalığa neden olmamaları ve trafiği aksatmamaları, ekiplerin çalışması için yardımcı olmamız gerekir.”

Deprem, Kahramanmaraş’ta meydana geldi ve aynı zamanda Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay illerinde de hissedildi. Bunun sonucu olarak bazı vatandaşlar binalarından çıktı ve dışarıda bekledi. Şehir merkezlerinde ise uzun araç kuyrukları oluştu.

Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay‘da bazı binalar yıkıldı.

Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.

Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Osmaniye’de 34 bina yıkıldı, 5 kişi hayatını kaybetti

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Malatya’da ilk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı

Malatya Valisi Hulusi Şahin, “İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.” dedi.

Şanlıurfa’da 15 vatandaş vefat etti

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “(Depremde) Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı.” dedi. 

Diyarbakır’da 6 bina yıkıldı, 6 kişi hayatını kaybetti, 79 yaralı var

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, “6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı.” dedi.

Deprem Kayseri’de de hissedildi Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, şehirde herhangi bir mal veya can kaybı ihbarının henüz gelmediğini açıkladı.

Çiçek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile vatandaşlardan panik yapmamalarını ve araçlarıyla dışarı çıkmayıp trafik oluşturmamalarını rica etti. Ekiplerin yapmakta olduğu tarama çalışmaları devam etmektedir.dedi

Sivas’daki deprem nedeniyle bir binada duvar çatlaması oldu. Binanın giriş katındaki çatlamalar nedeniyle apartman tahliye edildi ve sakinleri sokakta ve araçlarında beklemeye başladı. Ayrıca il genelinde de deprem hisseden birçok vatandaş evlerini terk ederek cadde ve sokaklarda araçlarında bekledi.

Nevşehir’de depremi hisseden bazı vatandaşlar sokağa çıktı. Kar yağışının sürdüğü kentte vatandaşlar araçlarının içinde ve çevrede bekledi.

Niğde‘de depremi hisseden vatandaşlar, evlerinden dışarı çıktı. Karın etkili olduğu kentte vatandaşlar araçlarıyla güvenli yerlere gitmeye çalıştı.

Valilikten, “Şu ana kadar kurumlarımıza intikal eden bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın duyarlı olması ve resmi kurumlar tarafından yapılacak açıklamaları dikkate alması önemle rica olunur.” açıklaması yapıldı.

İçişleri Bakanı Soylu, depremin 6’dan fazla meydana geldiğini ve en büyüğünün 6,6 büyüklüğünde olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun ise devletin tüm kurumlarının ivedilikle çalıştığını belirtti. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ise TSK İnsani Yardım Tugayı unsurlarının AFAD’ın taleplerine göre nakliye uçaklarının hazır olduğunu ve koordinasyonun başladığını belirtti.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrasında, bölgeye acil olarak ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu duyurdu. Ancak, ilerleyen saatlerde olabilecek ek ihtiyaçlar için, tüm Türkiye’deki vatandaşları kan bağışına çağırdı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sonrasında iletişimin kesintisiz devam etmesinin önemine dikkat çekerek, vatandaşların haberleşmelerini kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapmasını önerdi. Telefon görüşmeleri yapmaktan kaçınılması önerildi.

AFAD, aynı zamanda, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremde, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) aracılığıyla kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.

Verified by MonsterInsights