Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye ve Suriye’deki yıkım, hükümet müdahalesi ve acil insani ihtiyaçlar hakkında ilk değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de, güneydoğudaki Kahramanmaraş ve Gaziantep, binlerce binanın ve 1.400’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, en çok etkilenen iller arasında yer alıyor. Okullar en az bir hafta tatil edildi ve bu iki ilde patlama riski nedeniyle gaz akışı durduruldu.
OCHA’nın bildirdiğine göre, Gaziantep’teki ilçeler yaygın elektrik kesintileri ve su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.
Türkiye uluslararası yardım çağrısında bulunan bir Seviye 4 alarmı yayınladı.
Suriye’de enkaz kaldırma, nakit dağıtımı, çadırlar ve izolasyon örtüleri, ısıtma malzemeleri ve acil durum gıdalarının yanı sıra hastaneler için ilaç ve yakıt için ağır makinelere acil ihtiyaç var. Hastaneler acilen serum, gazlı bez, ağrı kesici, yara bandı ve kan torbaları gibi tıbbi malzemelere ihtiyaç duyuyor. Diğer acil ihtiyaçlar arasında jeneratörler için yakıt ve ısıtmanın yanı sıra cenaze çantaları da yer alıyor.
Ön değerlendirmeye göre, raporlara göre Halep, Lazkiye, Hama, İdlib ve Tartus insani ve maddi zararlar açısından en çok etkilenen bölgeler arasında görünüyor.
Birleşmiş Milletler’e göre deprem, bugün 4,1 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğu bir bölge olan kuzeybatı Suriye’yi de ağır bir şekilde etkiledi.
Asilerin kontrolündeki Suriye’de faaliyet gösteren bir grup gönüllü olan Beyaz Miğferler, felaketin yalnızca binlerce ailenin zaten evsiz kaldığı ve dondurucu kış sıcaklıklarında hayatta kalma mücadelesi verdiği kuzeybatı bölgesindeki “zaten vahim” durumu daha da artırdığını söyledi. Grup, Halep ve İdlib vilayetlerinde en az 385 kişinin öldüğünü söyledi.
Ancak OCHA’nın bildirdiğine göre, etkilenen bölgelerdeki binalar “yapısal olarak sağlam olmadığı ve ek hasarın ardından çökebileceği” için ölü sayısının artmaya devam etmesi bekleniyor.