Ekrem İmamoğlu’na bir dava daha

Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde, şartları karşılamayan bir firmaya ihale verdiği ve kamu zararı oluşturduğu gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında iddianame düzenlendi. Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 sanığın, 3’er yıldan 7’şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ihbar eden olarak İçişleri Bakanlığı, sanık olarak ise Ekrem İmamoğlu, Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam yer aldı.

İddianamede, 29 Aralık 2015’te Beylikdüzü Belediye Başkanlığınca “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi” ihalesinde Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Başkanı olduğu, diğer sanıkların ise belediyede müdür ve personel olarak görev yaptıkları belirtildi.

250 BİN LİRA KAMU ZARARI

İddianame Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi” ihalesinde, sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri değerlendirildi. İddianamede “Sanıkların ihale alıcısı bir firma lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsüne haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nın 250 bin 86 lira fazladan para ödemesine ve neticede 250 bin 86 lira tutarında kamu zararına neden olarak üzerlerine atılı ‘İhaleye Fesat Karıştırma’ suçunu işledikleri anlaşılmıştır” İfadelerine yer verildi.

İddianamede bilirkişi raporuna da yer verildi. Bilirkişi raporuna göre, “İdare tarafından kanuna aykırı şekilde yüklenici ile ek sözleşme yapıldığı, yükleniciye KDV dahil 250 bin 86 lira tutarında haksız fazla ödeme yapılarak kamu zararına sebep olunduğu” tespiti yapıldı. İhaleye fesat karıştırma suçunun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğu belirtilen iddianamede, ilgili firmanın ihaleye katılım süresince ihaleye katılmak için yeterlilik koşulunu sağlayamadığı halde ihaleye kabul edildiği belirtildi.

İddianamede sanıklar tarafından teknik şartnamede açıkça belirtilen niteliklere sahip olmayan firma lehine ihalenin sonuçlandırılması eyleminin suç teşkil ettiği belirtildi. Sanıkların katılım koşulu ile teknik şartnamede aranan kriterleri sağlamadığı sabit olan ilgili firmanın bu durumunu fikir ve eylem birliği içerisinde hareket etmek suretiyle diğer ihale isteklilerinden gizleyerek ve ihale isteklilerini hataya düşürmek suretiyle suçun maddi unsurunun gerçekleştiği kaydedildi.

“KAMU ZARARI OLARAK KABUL EDİLMELİDİR”

İddianamede, “Soruşturmaya konu yapılan ihale sürecinde işin sürdürebilirliği noktasında ihaleye katılım koşulu ile teknik şartnameye yeterlilik koşulunu ilk aşamada dahi sağlayamayan firmanın lehine ihalenin sonuçlanmasının bir sonucu olarak, firmanın idare ile yaptığı 19 Şubat 2016 tarihli sözleşmenin 14/3. maddesine açıkça aykırı şekilde firma lehine olacak şekilde fakat kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak ek sözleşme yapılması ile doğan zarar, kamu zararı olarak kabul edilmelidir” tespitine yer verildi. 

İddianamede, sanıklar Ekrem İmamoğlu, Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçundan 3’er yıldan 7’şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında TCK 53. Madde gereğince ‘siyasi yasak’ da talep edildi.DHA

Verified by MonsterInsights