AKP, savunma sanayisi alanındaki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynakların oluşturulması amacıyla hazırlanan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 12 maddeden oluşan teklifin, savunma sanayiine yapılacak yatırımların finansmanı için vatandaştan alınacak vergileri de kapsadığını belirtti.
AKP Grup Başkanı Güler, teklifin sunulmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gücünün stratejik önemine dikkat çekti. Güler, “Bugüne kadar ülkemizi ateş çemberi içinde güvenli bir liman haline getirdik, bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Savunma sanayimiz en önemli kozlarımızdan biri haline gelmiştir” dedi.
Türkiye’nin İHA ve SİHA teknolojilerinde dünya lideri ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Güler, “Ülkemiz elektronik harp alanında da öncüler arasındadır. Kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden biri haline geldik” ifadelerini kullandı. Bu projelerin Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan karşılanan harcamalarla hayata geçirildiğini belirten Güler, fonun en önemli gelir kaynağının, genel bütçeden savunma sanayine ayrılan vergi payları olduğunu söyledi.
Yeni kanun teklifiyle savunma sanayisindeki yatırımlara daha fazla kaynak sağlamak için çeşitli vergi düzenlemeleri getiriliyor. Güler, savunma sanayii fonuna aktarılmak üzere yeni vergilerin ve mevcut vergilerin artırılmasının planlandığını aktardı. Özellikle gayrimenkul alım-satımı, noter işlemleri ve kredi kartlarından alınacak katılım payları gibi alanlarda yeni düzenlemeler yapılıyor.
Güler, “Gayrimenkul alım-satımında hem alıcıdan hem satıcıdan ayrı ayrı 750 lira alınacak. Noterlerde sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci el araç satışlarında 1.500 lira, kredi kartı limitleri 100 bin lira üzerinde olanlardan yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu payı alınacak” dedi.
Teklif kapsamında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemeleri de bulunuyor. Güler, ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatlerinin ve dronların da vergi kapsamına alındığını belirtti. Ayrıca, şu ana kadar vergilendirilmeyen düşük motor hacmine sahip motosikletler de motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacak.
2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların maaş farklarına ilişkin sorulara yanıt veren Güler, emekli maaşlarında enflasyondan kaynaklanan bir farklılık olabileceği yönündeki endişelerin yersiz olduğunu belirtti. “Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar bize ulaşan bir olumsuz rapor yok” dedi.
Güler, dengeli ve adil bir emeklilik sisteminin gerekliliğini vurgularken, şu anda yeni bir düzenlemenin planlanmadığını söyledi.
Savunma sanayiine yönelik bu düzenlemelerin ardından, TBMM’ye ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve çeşitli alanlarda yeni kanun tekliflerinin sunulacağını belirten Güler, Lübnan’da görev yapan Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin de gündeme geleceğini aktardı.
AKP’nin sunduğu bu teklifin yasalaşması halinde, Türkiye’nin savunma sanayisine yapılan yatırımların güçlendirilmesi ve kaynakların artırılması hedefleniyor.