Pakistan’dan Birleşmiş Milletler’e Acil İstişare Talebi: Hindistan ile Gerilim Tırmanıyor
Pakistan, son günlerde artan bölgesel tansiyon nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) kapalı oturum talebinde bulundu. Pakistan’ın bu adımı, Hindistan ile Keşmir bölgesinde yaşanan kanlı saldırının ardından diplomatik ilişkilerde yaşanan ciddi kırılmayı yansıtıyor.
BMGK’nın mayıs ayı dönem başkanlığını yürüten Yunanistan’ın BM Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, Pakistan’ın çağrısı üzerine Güvenlik Konseyi’nin bugün TSİ 22.00’de kapalı istişarede bulunacağı belirtildi.
Pakistan-Hindistan Hattında Alarm
Pakistan’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden yapılan resmi açıklamada, oturum talebinin gerekçesi olarak, “bölgede giderek kötüleşen güvenlik durumu ve Hindistan ile artan gerilim” gösterildi. İstişarenin ardından Pakistan Daimi Temsilcisi Asim İftikhar Ahmad’ın basın mensuplarına açıklama yapması bekleniyor.
Keşmir Saldırısı Krizi Tetikledi
22 Nisan’da Hindistan’ın Cammu Keşmir eyaletine bağlı Pahalgam bölgesinde turistleri hedef alan silahlı saldırıda 26 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda sivil de yaralanmıştı. Saldırının sorumluluğunu, Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe örgütünün uzantısı olarak bilinen ‘Direniş Cephesi’ (TRF) üstlenmişti.
Yaşananlar üzerine Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan’daki resmi temaslarını yarıda keserek ülkesine dönmüş ve olağanüstü güvenlik zirvesi toplamıştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda saldırının arkasında Pakistan’ın olduğu ileri sürülmüştü.
Vize ve Ticaret Askıya Alındı
Saldırının ardından Hindistan, Pakistan vatandaşlarına verilen vizeleri askıya aldı ve mevcut vizeleri iptal etti. Buna karşılık İslamabad yönetimi, Hindistan ile tüm ticari ilişkileri durdurduğunu ve hava sahasını Hint havayolu şirketlerine kapattığını duyurdu.
Uluslararası Toplumun Gözü BMGK’da
Taraflar arasındaki krizin daha fazla büyümeden çözüme kavuşması için uluslararası toplumun dikkatleri bugün yapılacak BMGK toplantısına çevrildi. Pakistan’ın kapalı istişare sonrası nasıl bir diplomatik tutum sergileyeceği ise merak konusu.
Kaynak:Haber Merkezi