Bakan Koca: “En geç 15 Ocak’a kadar 27 bin hekimin açıktan atamalarını yapacağız. Hekimlerimizin verimliliğini artırmaya çalışıyor, bunun için de 32 bin tıbbi sekreter alıyoruz.”dedi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 bütçe görüşmeleri yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.
HASTA KABUL KAPASİTESİ ARTIRILDI
Bakan Koca, hasta randevularıyla ilgili aksamaların yaşandığı eleştirilerine açıklık getirdi. Koca şöyle dedi:
“Ayaktan hasta kabul kapasitemizi artırdık. 2020 yılında aylık 13 milyon olan poliklinik muayene sayımızı 2022 yılı Ekim ayı itibarıyla 26 milyona ulaştırarak var olan kapasitemizi iki katına çıkardık. Hastanelerimizde pandemi öncesi dönemde günlük 672 bin MHRS randevusu açılırken, bugün yüzde 40 artışla 945 bine kadar çıkmıştır. Randevu alanların yüzde 25’nin de bu arada gelmediğini söylemek istiyorum. 945 bin açılan randevunun yüzde 60’ı ancak bakılabilir durumda. Aradaki fark 400 bine yakın. 400 bin açılan randevuya gelinmiş olsaydı aslında bu sorun bitecek. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) son yıllarda yüksek talep gördüğünü gözlemledik. Günlük yaklaşık 1.2 milyon hastamıza hizmet verdik. Bunlardan; 1 milyon 200 bin toplam bakılan hastamızın 550 bini MHRS’den, 650 binin ise randevu almadan gelen hastalarımız. MHRS’nin hem hekim hem de vatandaşlarımız tarafından özellikle son yıllarda daha yüksek talep gördüğünü gözlemliyoruz.”
’32 BİN TIBBİ SEKRETER ALACAĞIZ’
Bakan Koca, hekimlerin daha verimli çalışabilmesi için, 32 bin tıbbi sekreter alacaklarını duyurdu. Sözleşmeli hekim kadrolarını yaygınlaştırdıklarını belirten Bakan Koca, “Böylece sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamına teşvik ediyoruz. Yani en geç Ocak 15’e kadar da bu 27 bin sözleşmeli hekimin açıktan atamalarını yapıyor olacağız. Hekimlerimizin verimliliğini artırmaya çalışıyor, bunun için de 32 bin tıbbi sekreter alıyoruz. İlk 16 binini de gelecek hafta kılavuz yayınlandığında görmüş olacağız. Sözleşmeli hekim kadrolarını da yaygınlaştırıyoruz. Böylece, sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamını teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Bakan Koca, Kovit-19 hastaları ile ilgili, “Ankara’da Covid-19 hastalarımızın yüzde 63’ü şehir hastanesinde tedavi edildi” bilgisini verdi. Koca, şehir hastanelerinin verdiği hizmet kapasitesine dikkat çekerek, “Şehir hastanesi olmasaydı Ankara’da neler yaşanırdı? Üzerine basa basa söylüyorum. Şehir hastanelerinde ne hasta sayısı, ne yatak doluluk oranı, ne yoğun bakım doluluk oranı, ne ameliyat sayısı ile ilgili herhangi bir garanti söz konusu değildir. Yatak doluluk oranı dahil olmak üzere. Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek bedel kira bedelidir. Şehir hastanelerinin bunun dışında aldığı 19 hizmet bedeli var. Bu hizmet bedelleri yemek, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme gibi 19 hizmet bedelinden bahsediyoruz. Bunlar da miktara bağlı hizmet bedeli. Bunların da süresi 25 yıl değil, 5 yıl’ açıklamasında bulundu.
‘YENİLENECEK HASTANELERİN YATAK KAPASİTESİ ARTIRILACAK’
Bakan Koca, Ankara’da Dışkapı, Onkoloji ve Sami Ulus Çocuk hastanelerinin yatak kapasitesini artıracaklarını belirterek şöyle dedi:
“Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halde ilave 600 yatak kapasitesi ile açılacak. Bu hastanelerde yenilenmesi gerekenleri de yeniliyoruz. Yatırım planına alındı. Mevcut hastanelerimizi yeniliyoruz. Biraz insaf. Burada ilk defa söylüyorum. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halinde yatak kapasitesi 600. Onkoloji Hastanesi’nin yatak kapasitesi 600. İlave bunlar. Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi de 300 yatak kapasitesi ile etüt projelerine başlandı. En geç 6 ay içinde ihaleleri yapılacak. Beştepe Devlet Hastanesi devam edecek. Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi de o kimliği ile devam edecek. Onun da kadrosunu güçlendirmeye devam edeceğiz. (Kapatıldı denilen hastaneler) Yatırıma alındı, etüt projeye başlandı. En geç 6 ay içinde Dışkapı yıkım gerektiği için yıkılarak yapılacak. Onkoloji, yıkılmadan 600 yatak ilave ile yapılacak. Sami Ulus da 300 yatak ilave ile yeniden inşa edilecek en geç 6 ay içinde.”
Daha önce kurucusu olduğu Medipol Hastaneleri konusunda ilgili yönetmeliğin vekiller tarafından dile getirildiğini hatırlatan Bakan Koca, “Kendi kadroları ile hizmet etmeyi ilke edindiklerinden emin olun. Asla dışarıdan hekimin üzerinde oluşmuş yapılar olmadığını bilin. Muayenehane hekimlerinin vakıf üniversite hastanelerini kullanmalarına izin vermeyeceğiz ve söz konusu olmayacak” ifadelerini kullandı.
‘SMA KONUSU KESİNLİKLE BİR ÖDEME SORUNU DEĞİLDİR’
SMA ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Koca şöyle konuştu:
“SMA konusu hassas bir konu. SMA konusunda kelimelerimizi seçerek titizlikle kullanmak zorundayız. Öncelikle SMA konusu kesinlikle bir ödeme sorunu değildir. Binden fazla SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliğini ispat etmiş ilaçla masraflarının tamamını devletimiz karşılayacak şekilde kullanıyoruz. Bunun mali bir konu olmadığı şu örnekle izah edilebilir. Türkiye’de toplam 250 hastası için başka iki nadir hastalıkta kullanılan, sadece iki enzim türü için yıllık SMA hastaları için ödenen toplam miktarın iki katı ödeme yapıyoruz. 60 milyon avro SMA için, 120 milyon avro iki enzim için ödüyoruz. 250 hasta için. Sorun nerede? Zolgensma isimli gen tedavisinin ödeme kapsamında olmaması. Bahse konu tedavinin etkinliğini SMA Bilim Kurulumuz değerlendiriyor. Bu bilim kurulu fakültelerimiz ve sahada özellikle hastaları tedavi eden hocalarımızdan oluşan bir bilim kurulu. Bakanlık karar vermiyor. SMA Bilim Kurulumuz, SMA hastası çocuklarımızın tedavisini üstlenen bilim insanlarından oluşuyor.”
Bakan Koca HPV aşısıyla ilgili olarak, HPV aşısıyla ilgili uygulanacak test kitleri için, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdik. HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız, bir ayı geçmeden tarama testimiz yerli olarak devreye girecek. HPV aşısının uygulanması konusunda da bir çekincemiz asla yok” dedi.
Koca, Tokat ve İstanbul’da yaşanan şiddet olayları görüntülerine ilişkin de, “Bu tür davranışlar beni yaralamıştır münferit ihlaller kovuşturmaya neden olsa da yaptırımlar yeterli değil. İstanbul ve Tokat’ta faaliyet durdurmaları geçici tedbirdir, bunun kurumun hizmetlerini kesintiye uğraması tarafımızca uygun görülmemektedir. Sadece ilgili hizmet biriminin faaliyetinin askıya alınması olabilir, bu yönde mevzuat çalışması yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Görüşmelerin ardından, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 bütçesi kabul edildi.DHA