Ticaret Bakanlığı: 2024’te 762 Bin Uyuşmazlık Tüketici Hakem Heyetlerinde Sonuçlandı
Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların 755 bin 997 olduğunu ve 2023 yılından kalanlarla birlikte toplamda 762 bin 100 uyuşmazlığın sonuçlandırıldığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu mekanizmanın tüketici haklarını adil, hızlı, basit ve düşük maliyetle çözdüğü vurgulandı.
Tüketici hakem heyetlerinin 1995 yılından bu yana faaliyetlerine devam ettiği hatırlatılan açıklamada, “Bugüne kadar yaklaşık 18 milyon uyuşmazlık yargıya intikal etmeden çözüme kavuşturuldu. Geçen yıl 755 bin 997 başvuru yapılırken, 2023’ten kalanlarla birlikte 762 bin 100 uyuşmazlık, tüketici hakem heyetleri tarafından karara bağlandı. Başvuruların parasal değeri yaklaşık 7 milyar lira oldu. Geçen yılki başvuruların parasal değeri, 2023’e kıyasla yüzde 75 artış gösterdi” denildi.
Açıklamada, yazılı başvuru dışında tüketicilerin e-Devlet ve Tüketici Bilgi Sistemi aracılığıyla başvurularını kolayca iletebildiği ifade edilirken, geçen yıl yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 67’sinin e-Devlet üzerinden yapıldığı belirtildi.
2024 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular arasında en çok “bedel iadesi” talep edilirken, bunu “ürünün değişimi veya hizmetin yeniden görülmesi” talepleri takip etti. Ayrıca, “ücretsiz onarım” ve “bedelden indirim” talepleri de yoğunlukla başvurulara konu oldu. Geçen yıl yapılan başvurular arasında, yaklaşık 293 bin başvuru ile en çok “bedel iadesi” talebinde bulunulduğu aktarıldı. 204 bin başvuruda ise ürün değişimi ya da hizmetin yeniden sunulması talep edildi.
Ürün ve hizmet bazında değerlendirildiğinde ise, tüketicilerin en çok ayakkabı ile ilgili başvuru yaptığı belirtildi. Ayakkabıya ilişkin şikayetlerin başvuruların yaklaşık yüzde 13,2’sini oluşturduğu kaydedilirken, kıyafet başvuruları yüzde 4,86 ile ikinci sırada yer aldı. Bunun dışında, kredi kartı üyelik ücreti yüzde 4,85, cep telefonu yüzde 4,09, mobilya yüzde 3,94, internet abonelikleri yüzde 3,80 ve GSM aboneliği şikayetleri yüzde 2,82 ile diğer başvuru konuları arasında yer aldı.
Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise 2024 yılında en fazla başvurunun yüzde 58,79 ile perakende ticaret sektöründen geldiği ifade edildi. Finansal hizmetler sektörü yüzde 10,14 ile ikinci sırada yer alırken, abonelik hizmetleri sektörü yüzde 9,79 ile üçüncü sırada bulunuyor.
Bu verilerle birlikte, tüketici hakem heyetlerinin Türkiye genelinde tüketici sorunlarını hızlı ve etkili bir şekilde çözmeye devam ettiği, vatandaşların hak arama süreçlerinde kolaylık sağladığı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.