Sabah Alarmını Ertelemek Sağlığınızı Sessizce Tehdit Ediyor!


Alarm Erteleme Alışkanlığı Sağlığı Tehdit Ediyor: Depresyon, Diyabet ve Kalp Hastalıklarına Kapı Açabilir

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, sabahları sık sık alarm erteleyen bireylerin sadece uyku kalitesinin bozulmakla kalmayıp, aynı zamanda çeşitli kronik hastalık risklerinin de arttığını ortaya koydu. Prof. Dr. Sinem İliaz, alarmı defalarca erteleme davranışının depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkilendirilebileceğini açıkladı.

Uyku Düzeni Bozuluyor, Sağlık Riski Artıyor

Prof. Dr. İliaz, alarm erteleme alışkanlığının uyku evreleri arasında geçişleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Erteleme nedeniyle uyku döngüsünün kesintiye uğradığını belirten İliaz, “Bu durum hafıza, ruh hali ve öğrenme yeteneğinde zayıflamaya neden oluyor. Ayrıca sabah yorgunluğunun önemli sebeplerinden biri, uyku evresi kesintileridir.” dedi.

ABD’deki Brigham and Women’s Hastanesi’nde yürütülen ve 21 binden fazla kişinin verilerinin analiz edildiği küresel bir araştırma da, uykunun yüzde 56’sının alarm erteleme ile kesintiye uğradığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, kullanıcılar sabah ortalama 11 dakika alarm erteleyerek, zihinsel ve fiziksel toparlanmayı zorlaştırıyor.

Alarm Erteleme ve Günlük Performans Arasındaki Bağlantı

İliaz, sabah alarmının birkaç kez ertelenmesinin, hızlı göz hareketi (REM) evresini böldüğünü ve bu nedenle zihinsel performans ile dikkat seviyesinde düşüş yaşandığını vurguladı. Uzman, “Erteleme alışkanlığı, biyolojik ritmin bozulmasına yol açarak gün boyu devam eden yorgunluk ve düşük motivasyona neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Düzenli Uyku İçin Alarmı Tek Seferde Kapatın

Hafta içi yoğun iş ve okul temposunun, alarm erteleme davranışını artırdığına işaret eden Prof. Dr. İliaz, uykunun kalitesini artırmak için gece aynı saatte yatmanın ve sabah alarmını tek seferde kapatmanın önemine dikkat çekti. Bu alışkanlıkların biyolojik saat ve uyku-uyanıklık dengesini korumaya yardımcı olduğunu belirtti.

Kronik Hastalıklarla İlişkili Alarm Erteleme Alışkanlığı

Alarm erteleme alışkanlığıyla birlikte düzensiz uyku, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik rahatsızlıkların yanı sıra diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi metabolik ve kardiyovasküler sorunların riskini artırıyor. Prof. Dr. İliaz, düzenli ve kaliteli uykunun sağlığın temel taşlarından biri olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir