![](https://i0.wp.com/turkiyehaberkanali.com/wp-content/uploads/2025/02/image_editor_output_image-1277163505-17387763704273595651917678879525.jpg?resize=640%2C296&ssl=1)
Ege Denizi’nde Deprem Fırtınası: Türkiye’ye Etkisi Olabilir
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Ege Denizi’nde süregelen deprem fırtınasına ilişkin ön değerlendirme raporunu yayımladı. Santorini Adası ve çevresindeki yoğun sismik hareketlilik nedeniyle hazırlanan raporda, depremlerin olası sonuçlarına dikkat çekildi.
900’ün Üzerinde Deprem Kaydedildi
Raporda, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yoğunlaşan ve 28 Ocak’tan itibaren artış gösteren sarsıntıların sayısının 900’ü aştığı belirtildi. Depremler, 5 ila 25 kilometre arasında değişen derinliklerde meydana gelirken, en büyük depremin büyüklüğü 5,1 olarak ölçüldü.
Santorini Adası’na yaklaşık 6,5 kilometre uzaklıktaki Kolumbo Volkanı’nın çevresinde yoğunlaşan bu hareketliliğin, bölgenin aktif bir volkanik kompleks içinde yer almasından kaynaklandığı ifade edildi. Kolumbo Volkanı, en son 1650 yılında, Santorini volkanik kompleksi ise 1950 yılında patlama göstermişti.
Tsunami ve Volkanik Aktivite Uyarısı
Raporda, Ege Denizi’ndeki hareketliliğin volkanik faaliyetlere yol açma potansiyeline dikkat çekildi. Bölgedeki sarsıntıların, volkanizma ile tektonik hareketlerin bağlantılı olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak yakından izlenmesi gerektiği vurgulandı.
Patlamaların türü, şiddeti ve magma-su etkileşimi gibi faktörlerin, olası bir volkanik hareketliliğin etkilerini belirleyeceği ifade edildi. Ayrıca, tarihsel verilere göre, benzer bir patlama sonrası oluşan tsunaminin Türkiye kıyılarına kadar ulaştığına dikkat çekildi.
Jeolojik Yapı ve Risk Analizi
Raporda, Ege-Anadolu Levhası ile Afrika Levhası’nın sınırını oluşturan Ege Dalma Batma Zonu’nda yer alan Santorini Adası’nın, yılda 20 milimetre hızla Afrika Levhası’nın altına dalan bu yapının etkisi altında olduğu belirtildi. Sığ derinlikte meydana gelen sarsıntılara daha derin odaklı depremlerin eşlik etmemesi ise dikkat çeken bir durum olarak değerlendirildi.
Santorini, Milos ve Nisiros gibi volkanik bölgelerin son 10 bin yıl içinde birkaç kez püskürdüğü belirtilirken, bölgede devam eden sismik hareketlerin deprem, volkanizma ve tsunami tehlikesi açısından dikkatle takip edilmesi gerektiği ifade edildi.
Sosyal Medyadaki Yanıltıcı Paylaşımlara Dikkat
AFAD ve MTA, resmi kurumların açıklamaları dışındaki spekülatif bilgilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Deprem danışma kurulları ve uzman ekiplerin sismik aktiviteleri tüm yönleriyle izlediği belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgiyle bilgilendirileceği ifade edildi.
Kaynak:Haber Merkezi