Yargılamalarda tanığa, kaybettiği zamanla orantılı olarak 100 ile 150 lira arasında ücret ödenecek.

**Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi Resmi Gazete’de Yayımlandı**

**Adalet Bakanlığı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Kapsamındaki Ücret Tarifelerini Güncelledi**

Adalet Bakanlığı tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında düzenlenen Tanık Ücret Tarifesi, Gider Avansı Tarifesi ve Hakem Ücret Tarifesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tebliğler, yargı süreçlerinde uygulanacak yeni ücret ve gider düzenlemelerini içeriyor. Tebliğ kapsamında, dava açılırken mahkemelere yatırılması zorunlu olan gider avansı, taraf sayısına göre belirlendi.



**Gider Avansı Detayları**

Yeni düzenlemeye göre, dava açan kişi (davacı), mahkemeye yatıracağı gider avansını, taraf sayısının beş katı tutarındaki tebligat ücreti ile diğer işlemler için 400 TL olarak ödeyecek. Örneğin, bir davada iki taraf varsa, davacı 2 taraf * 5 = 10 tebligat ücreti + 400 TL diğer giderler olacak şekilde ödeme yapacak. Gider avansının kullanılmayan kısmı ise, hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek.

Geçici hukuki koruma taleplerinde ise alınan gider avansının kullanılmayan kısmı, kararın verilmesinden sonra talep üzerine geri ödenecek.

**Tanık Ücretleri de Güncellendi**

Yargılama süreçlerinde tanıklık yapan kişilere ödenecek ücretler de güncellendi. Tanıklar, kaybettikleri zamanla orantılı olarak 100 ila 150 TL arasında bir ücret alacak. Tanıkların, duruşmaya katılabilmek için seyahat etmeleri gerekirse, konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak. Bu ücretler ve giderler herhangi bir vergi, resim veya harçtan muaf olacak.



**Hakem Ücretleri Belirlendi**

Tahkim yargılamaları kapsamında da hakem ücretleri yeniden düzenlendi. 500 bin TL’ye kadar olan anlaşmazlıklarda, tek hakem için %5, üç veya daha fazla hakem için ise %8 oranında ücret belirlendi. 500 bin TL’yi aşan anlaşmazlıklarda, sonraki 500 bin TL’lik kısım için tek hakeme %4, üç veya daha fazla hakeme ise %7 oranında ücret ödenecek.

Konusu 10 milyon TL ve üzerindeki anlaşmazlıklarda ise tek hakem %0,1, üç veya daha fazla hakem ise %0,2 oranında ücret alacak. Hakemler, tahkim yargılamasının sona ermesiyle birlikte bu ücreti hak edecek ve birden fazla hakemin bulunduğu durumlarda ücretler hakemler arasında paylaştırılacak.



Bu düzenlemelerle birlikte yargılama süreçlerinde şeffaflık ve düzenin sağlanması hedefleniyor. Yeni tebliğler, yargılamalara dair maddi yükümlülüklerin daha açık ve adil bir şekilde belirlenmesine katkıda bulunuyor.

Verified by MonsterInsights