Tek Tırnaklı Et Skandalı: Sağlığınızı Tehdit Eden Ucuz Etlere Dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son denetimlerinde bazı et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığı tespit edildi. Bu durum, tüketicilerin güvenilir kırmızı ete erişiminde kaygıları artırdı. Uzmanlar, vatandaşların et ürünlerini tüketirken dikkat etmeleri gereken noktaları vurguladı.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların düzenli denetimden geçen mahalle kasaplarından rahatlıkla et alabileceklerini belirtti. Yardımcı, “Kasap, faturasız ve sağlık raporu bulunmayan hayvanın etini satın almaz. Ucuz et satan yerlerden şüphelenmek gerekiyor” dedi. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının yaklaşık 250 lira civarında olduğunu ifade eden Yardımcı, “Mahalle kasabından alışveriş yapsınlar. Bizlerin en büyük denetçisi, müşterilerimizdir. Küçük esnafta hile ürünü olmaz” diye ekledi.

Tüketicilerin, 500-600 liradan düşük fiyatlarla kıyma satan yerlerden şüphe duymaları gerektiğini vurgulayan Yardımcı, “Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda maliyeti 525 liraya çıkıyor. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı ise 600-650 liraya satılıyor. Kasap bu fiyatların altında et satamaz. Türkiye çapındaki kasaplarda tek tırnak gibi farklı hayvanların et satışı yapılamaz” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, bazı aracıların her ilde kamyonetlerle et satışı yaptığına dikkat çeken Yardımcı, “Kamyonette sığır, dana eti ve ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışanlar var. Bu durumda olan esnafımız durumu bildirdiğinde, şikayet edip aracıyı yakalatıyoruz” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hijyen kurallarına uyulmadan yapılan hayvan kesimi ve etin muhafazası ile işlenmesinin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığına vurgu yaptı. Manavoğlu, “Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sağlığı açısından risklidir. Tüketicilerin sağlığını bilerek riske atması söz konusu. At ve eşek etinin karışımları, bu hayvanların nerede ve nasıl kesildiği sorusunu gündeme getiriyor” dedi.

Hijyen koşullarına uygun olmayan işletmelerin tehlikesine dikkat çeken Manavoğlu, “Et ürünleri, protein bakımından zengin olduğundan mikrobiyal anlamda ciddi organizma barındırma riski taşır. Uygun olmayan koşullarda kesilen et, salmonella, escherichia coli, listeria ve campylobacter gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Isıl işlemin uygun olmadığı durumlarda kanlı ishal, karın ağrısı, kusma gibi sağlık sorunları meydana gelebilir ve bağışıklığı düşük bireylerde ölümle sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin, et alırken güvenilir kaynaklara yönelmesi ve dikkatli olması, sağlıklı bir toplum için büyük önem taşıyor.

Verified by MonsterInsights