Hayvancılık sektöründe çoban bulmak giderek zorlaşıyor. Elazığ ve çevresindeki sürü sahipleri, çobanlık yapmak isteyenlere aylık 70 bin lira maaş, yeme-içme, barınma ve kıyafet desteği ile birlikte 30 GB internet sunmalarına rağmen çoban bulamamaktan şikayetçi.
Hayvancılık sektöründe yaşanan nitelikli iş gücü sıkıntısı, çobanlık mesleğinin cazibesini yitirmesiyle birleşince, sürü sahipleri ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle genç nesillerin şehirleşmenin etkisiyle çobanlık gibi geleneksel mesleklerden uzaklaştığı belirtiliyor. Durum böyle olunca çobanlar adeta altın değerinde görülmeye başlandı. Sürü sahipleri tüm talepleri karşılamalarına rağmen yine de çoban bulamıyor.
500 küçükbaş hayvanı olan Nurettin Çelenk, çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldı. Geriye kalan hayvanlarına kendisi bakmak zorunda kalan Çelenk, çoban bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini vurguladı. “Altını bulabiliyoruz ama çoban bulamıyoruz” diyen Çelenk, daha önce çobanların kontör istediğini, şimdi ise internet talepleri olduğunu belirtti.
Çobanın hayvancılıktaki önemine dikkat çeken Çelenk, 500 koyunu bir kişinin güdüp sağmasının imkânsız olduğunu ifade etti. Gençlerin artık bu işi yapmak istemediğini, orta yaş grubunun ise zorunlu olarak çobanlık yaptığını söyledi. Çelenk, ‘‘Biz bu işi küçüklükten beri seviyoruz, bırakamıyoruz. Aşiretimiz çok geniş, Elazığ, Tunceli ve Erzincan üçgeninde hayvancılık yapıyoruz. Ancak çoban masrafları çok arttı. Çobanlar bu yıl adeta altınla yarışıyor. Biz altını bulabiliyoruz ama çoban bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
Çobanların taleplerinin de zamanla değiştiğine dikkat çeken Çelenk, önceden kontör isteyen çobanların artık internet paketi talep ettiğini söyledi. ‘‘Çobanlar, aylık 30 GB internet istiyor. Ben kendim bu kadar internet kullanmıyorum ama çaresiziz, kabul ediyoruz. Zor bir meslek; dağda, karda, yağmurda sürekli dışarıda olmak gerekiyor’’ dedi. Çelenk, mesleğin zorluklarını anlatırken, çobanlığın fiziksel olarak da yıpratıcı olduğunu ve yılların bu işi yapan kişileri nasıl zorladığını da sözlerine ekledi.
Sürü sahipleri, çoban bulamama sorununun devam etmesi halinde daha fazla hayvan satmak zorunda kalacaklarını ve hayvancılık sektörünün ciddi bir tehdit altında olduğunu ifade ediyor.