Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021-2023 dönemi hayat tablolarına göre, eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresi de artıyor. İlk kez eğitim seviyesinin yaşam süresine etkisinin hesaplandığı verilere göre, 30 yaşındaki kişilerin beklenen yaşam süreleri eğitim düzeyine göre değişiklik gösteriyor. Ortaöğretim altı eğitim seviyesine sahip bireylerle yükseköğretim mezunları arasındaki yaşam süresi farkı 5 yıl olarak belirlendi.
Verilere göre, 30 yaşındaki erkeklerde ortaöğretim altı eğitim seviyesine sahip olanların beklenen yaşam süresi 45,7 yıl, ortaöğretim mezunlarında 47,7 yıl, yükseköğretim mezunlarında ise 50,5 yıl olarak hesaplandı. Aynı yaş grubundaki kadınlarda ise ortaöğretim altı eğitime sahip olanların yaşam süresi 51,1 yıl, ortaöğretim mezunlarında 54,0 yıl, yükseköğretim mezunlarında ise 56,1 yıl oldu.
65 yaş grubunda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Erkeklerde ortaöğretim altı eğitime sahip olanların beklenen yaşam süresi 15,3 yıl, ortaöğretim mezunlarında 16,7 yıl, yükseköğretim mezunlarında ise 18,5 yıl olarak belirlendi. Kadınlarda ise bu süreler sırasıyla 18,9 yıl, 21,2 yıl ve 22,9 yıl oldu.
Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Özmete, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, okulda geçen her yılın bireylere yaşam becerisi kazandırdığını belirterek, bu becerilerin ömrü uzattığını ifade etti. Özmete, “Eğitim düzeyi yükseldikçe, bireylerin yaşam kalitesi artmakta, güvenli yaşam koşulları tesis edilmekte ve bilinçli bir yaşam sürmek kolaylaşmaktadır. Sağlıklı bir yaşam, yaşam kalitesinin en önemli göstergelerinden biridir” dedi.
Prof. Dr. Özmete, Türkiye’de yaşlı nüfus oranının hızla arttığını ve nüfusun %10,2’sinin 65 yaş üstü olduğunu vurguladı. Yaklaşık 8 milyon kişilik bu nüfus grubunda, sağlıklı yaşamın daha da önemli hale geldiğini belirterek, “Uzun yaşamak değil, sağlıklı yaşamak önemli. Hareketli bir yaşam ve kronik hastalıkların önlenmesi bu süreçte kritik öneme sahip” dedi.
Yaşlıların yaşam memnuniyetini artıran en önemli unsurlardan birinin aile ve torunlarla zaman geçirmek olduğunu belirten Özmete, kuşaklar arası dayanışmanın önemine de dikkat çekti.